National Geographic Fotoğraf Yarışması sonuçlandı. Foto muhabiri Ara Güler, Doğuş Yayın Grubu Genel Müdürü Cem Aydın, NTV Program Yapımcısı Oğuz Haksever ile NG Uluslararası Edisyonlar Fotoğraf ve Tasarım Editörü Darren Smith’ten oluşan Ulusal Yarışma jürisi, Türkiye ayağına katılan 1866 katılımcının 7 bin 804 fotoğrafını değerlendirdi.

Ulusal Yarışma birincileri, Türkiye’yi National Geographic’in Washington D.C.’deki merkezinde düzenlenen Uluslararası Yarışma’da temsil etti.

İşte kategoriler ve birinciler...


İNSAN - BİRİNCİ Mehmet Fatih Yaldız, Yalova, 2010
Yalova’da bir inşaat işçisi akşamın alacakaranlığında, üzerine yağan alevlerin altında çalışıyor. Gün ışığıyla, kararan gökyüzü arasındaki kısacık anı donduran fotoğrafıyla Mehmet Fatih Yaldız, “İnsan” kategorisinde birinci oldu.



İNSAN - İKİNCİ Ahmet Fatih Sönmez, Bitlis, 2011
Bitlis, Güroymak’taki sıcak su birikintisi, çocukların ocak ayının dondurucu soğuğunu hissetmesini engelliyor. Atın üzerinden suya atlayan çocuklardan biri düşmeden önce Ahmet Fatih Sönmez’in objektifine takılmış.



İNSAN - ÜÇÜNCÜ Ali İhsan Mimtaş, İzmir, 2011
Bakır rengi sular, çatlayan toprak, tek başına yürüyen çocuk ve güvercin... Ali İhsan Mimtaş bir bilimkurgu filmi sahnesini hatırlatan bu görüntüyü İzmir’de yakalamış.



MANZARA - BİRİNCİ Hasan Bayka, Trabzon, 2011
Trabzon, Dernekpazarı’ndaki Günebakan Köyü’ne tepeden bakan bu ağacın incecik dalları, kar altında narin kristalleri andırıyor. Hasan Bayka’nın fotoğrafı kışın sessizliğini sayfaya taşıyor.



MANZARA - İKİNCİ İsmet Danyeli, Konya, 2010
Geçen yıl iki fotoğrafıyla iki kategoride birinciliğe değer bulunan İsmet Danyeli’nin fotoğrafındaki elektrik direkleri, günbatımında sürünün peşine düşen çobanlar ve köpeklerini izleyen yaratıkları andırıyor.



MANZARA - ÜÇÜNCÜ Samet Güler, İstanbul, 2011
Florya’daki akvaryum şantiyesine kum taşıyan uzun köprü Samet Güler’in objektifinden bakıldığında, izleyeni gerçeküstü bir dünyaya götürüyor.


 
DOĞA - BİRİNCİ Hasan Bağlar, Lefkoşa, 2011
Çiftleşen kelebekler ve onları iştah ve mutlulukla izleyen peygamber devesinin kolları, Hasan Bağlar’ın fotoğrafına model olduktan sonra kelebeklerin uçup gitmesiyle boş kalmış.



DOĞA - İKİNCİ Nihat Karakaya, Kayseri, 2010
Erciyes Dağı’nın doruklarına doğru sıklaşan akkız otu kümeleri, bir kar fırtınasının ardından üzerlerinde kalkan oluşturan buzlar olduğu halde karla kaplı toprağa tutunuyor. Nihat Karakaya kendisine “Doğa” kategorisinde ikincilik kazandıran fotoğrafı 2800 metre yükseklikte çekmiş.



DOĞA - ÜÇÜNCÜ Tayfun Çiftçi, Van, 2011
Tayfun Çiftçi’nin objektifine takılan tırtıl ve uğurböceği, küçük labirenti tamamlayıp birbirine ulaşabilecek mi?



PAYLAŞILMAYA DEĞER DENEYİMLER - BİRİNCİ Kazım Balıkçıoğlu, Rize, 2011
Kazım Balıkçıoğlu, Melahat ve Ayşe hanımlardan gülücük kopartmayı bir türlü başaramamış. Ta ki anlattığı Karadeniz fıkrası koca bir kahkahaya dönüşünceye dek.



PAYLAŞILMAYA DEĞER DENEYİMLER - İKİNCİ, Muharrem Görkem, Ankara, 2009
Muharrem Görkem’in görüntülediği semazenler, bir alışveriş merkezinde sema ediyor.




PAYLAŞILMAYA DEĞER DENEYİMLER - ÜÇÜNCÜ Akif Deniz, Aksaray, 2011
Akif Deniz, görüş mesafesini kısıtlayan kar fırtınasını fotoğrafı için avantaja çevirmiş.