15 Şubat 2012 Çarşamba

Temiz Türkçe Proje Detayları


Temiz Türkçe Projesinin detaylarını içeren kağıtlar, bugün imza karşılığı -okula gelen- öğrencilere dağıtıldı. Gelmeyen ve/ya gelemeyen öğrenciler için, çevrimiçi şekli huzurlarınızda.


PROJE İÇİN TIKLA


*Proje için altı günlük bir süreniz var ve bugün sabah ikinci ders itibari ile bu süre başladı. Süre, gayet yeterli.

*Verilen çalışma şekillerinden birini seçiyorsunuz ve tüm etkinlikleri o şekle göre yapıyorsunuz. Gazete çalışması, kitapçık çalışması ya da poster/afiş çalışması yapabilirsiniz. Bu; röportaj, gazete ve dergilerdeki yanlışların tespiti gibi istenilen maddeleri yapmayacağınız anlamına kesinlikle gelmez.

*Röportaj için, bulunduğunuz bölgeyi dolaşın. Gözünüze çarpan "Chicken Döner, Yasemin Garden vb." mekanların tabelalarının, mönülerinin fotoğrafını çekin. Mekan sahibi ile görüşün. Kısaca görüşlerini alın. Mekan sahibi ile yaptığınız görüşmenin bir ya da birkaç fotoğrafını kesinlikle çekin ve çalışmanıza ekleyin. Konuşma tarihin, görüşme yerini not edin. Mekan sahibine, mekanı ile ilgili bir Türkçe isim önerisi sunun.

*Televizyon kanallarını kısa bir süre takip edin. Gözünüze çarpan hataları tespit edin. Programın, kesinlikle 15-21.02.12 tarihleri arasında yayınlanmış olması gerekmektedir. Bu konuda, size verilen kağıtta istenilen ölçütleri tamamlayın.

*Gazete ve dergilerin de yeni tarihli olması gerekmektedir. Televizyon takibinize benzer bir yöntem izleyin.

*Bir öğretmen ve bir öğrenci ile ayrı ayrı görüşün. İstenilen soruları sorun ve samimiyetinizi koruyun. Görüşme tarihi ve saatini not edin. Görüşmenizi belgeleyen bir fotoğraf çekin.

*Karikatür ya da resim çizin. İçten bir şekilde yapmanız gerekli; usta bir ressam olmanız değil.

*Çarpıcı söz üretin. Slogan diye tabir edilen bu sözleri, ayrı birer kağıda yazın. Yaratıcı olun. Yabancı kökenli sözcüklere, Türkçe ve kendi eseriniz olan karşılıklar verin. (Örneğin; Mobbing-Bezdiri)

*Ek çalışmalar için, klip benzeri videolar hazırlayın ya da ilan şeklinde yapışkanlı kağıtlar tasarlayın.






ÖNERİLER


Eğer, zamanı iyi kullanırsanız, kesinlikle kaliteli çalışmalar üretirsiniz.


Burada, sizin kaliteli bir şekilde gelişiminizi sağlamak için görevliyiz; basit çalışmalar verip, gönlünüzü hoş eylemek için değil. Çalışmalar, gereken ciddiyet ve kararlılık içinde hazırlanmalıdır. 


Proje, son güne bırakılmamalı ve sıradanlığa düşülmemelidir. Türkçe, ana dilimiz, korunmalıdır ve bunda hepimize pay düşmektedir. Lütfen, bilinçli olalım ve yabancılaşmadan kaçınalım. Dilimizi doğru, düzgün ve akıcı bir şekilde kullanalım.


Abuk subuk, oradan buradan devşirilmiş yama sözcüklere itibar etmeyin. Okuyun ve dilinizi zenginleştirin.




Projenizde başarılar dilerim. 


Daimi yareniniz...






ÖNDER ŞİT

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder